keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Joululuukku III - Peruukki tutorial I - Peruukkien purkaminen

Tässä on aihe, jossa voin ylpeästi sanoa olevani kokenut ja tietäväni yhtä jos toista. Peruukit. En kuitenkaan väitä olevani siinä ultimaattinen Queen of Wigs, vaikka kaverini niin minua leikkimielisesti ovat kutsuneetkin. Olen vain kokenut. Ohessa muutamia kuvia siitä mitä olen niillä tehnyt:Minulta on monesi kysytty erilaisia tutoriaaleja liittyen peruukkeihin, kun niiden kanssa kerta tykkään leikkiä. En vain ole saanut aikaiseksi sellaisia saada aikaan. Nyt aionkin ryhdistäytyä näin Joululuukkuen kunniaksi ja tehdä muutamia peruukkeja koskevia tutoriaaleja teille luettavaksi. Aloitan luontevasti peruukkien purkamisesta. Ensin vähän piristävää motivaatiomusiikkia mitä itse kuuntelen lähes aina tehdessäni mitä tahansa peruukeilla.

I will keep on fighting 'till I die - Sopivaa jos peruukki alkaa tappelemaan vastaan :P

Miksi siis haluaisit purkaa peruukin? Miksi haluaisit ostaa valmiin peruukin, tuhota sen kappaleiksi ja maksaa "ylimääräistä" useammasta peruukista?

Tässä syy
Internetistä tilattaessa ei vaan voi olla lähes ikinä sataprosenttisen varma, että tilaamassasi peruukissa on tarpeeksi kuitua peittämään edes takaraivoa ja kuitujen alta loistavaa verkkoa. Liian monet kerrat olen pettynyt kun peruukissa käy kuvan osoittamalla tavalla. Tästä syystä lähes poikkeuksetta tilaan itse vähänkään pidemmät peruukit aina kahtena kappaleena, ellen sitten tilaa suoraan kalliimpaa peruukkia tutusta paikasta, josta tiedän saavani juuri täydellisen ja tuuhean peruukin. En kuitenkaan aina halua maksaa 50 euroa, vaan tyydyn tilaamaan Ebaystä kaksi kympin peruukkia ja yhdistän ne keskenään.

Myöskin, jos haluat juuri sen oikeanlaisen väriyhdistelmän, eikä mistään tunnu löytyvän juuri sitä sinistä peruukkia, jossa on pinkkejä ja mustia raitoja, voi vaan olla suoraan "helpompi" ostaa muutama eri peruukki, ja ommella ne yhteen. Näin tein oman Princess Celestia - peruukkini kanssa. Voit aina tietysti myös alkaa värjäämään peruukkeja, mutta itse pidän sitä liian sotkuisena hommana.

Eli siis itse aiheeseen:


Tässä minulla on kolme oranssia peruukkia, joista kaksi ovat samaa väriä ja yksi vaaleampi. Näistä kolmesta on tulossa minulle Frostbiteen tekemäni WINX - club Bloomin hiukset. Yhdistän tummemmat keskenään ja vaaleammasta teen high lightit.

1. Peruukin voi purkaa joko asettamalla se peruukkipäähän tai vastaavanlaisen nyssykän päälle kiltisti istumaan, tai pitää sitä koko ajan kädessäsi ja toivoa että kuidut eivät mene keskenään solmuun. Itse preferoin peruukkipäätä. Purkamiseen et tarvitse kuin sakset tai ratkojan, joku millä saa ompelulankoja katkaistua.

2. Usemmissa peruukeissa on keskellä päätä kumisesta pohjasta tehty keskiympyrä, mikä luo peruukille luonnollisen näköisen keksiön. Kaikissa ei ole tätä, mutta niissä missä on, suosittelen aloittamaan purkamisen siitä kumisesta ympyrästä. Niissä missä sitä ei ole, aloita jostain luontevasta kohdasta. Tarkoitus on siis purkaa peruukki vastakkaiseen suuntaan kuin mihin se on koottu.

Siellä se on! Se kuminen keskiypyrä!
3. Leikkaa keskiympyrän paikalla pitävät langat ja irroita se. Jatka samaan malliin katkaisten jokaista erillistä kuitunauhaa kiinnittävät langat ja jatka matkaasi kohti peruukin niskaa. Kuituja on yleensä kolmea eri mittaa, etenkin mitä pitempi peruukki on kyseessä: pituus-, täyttö- ja otsakuituja. Eri mittaiset kuidut kannattaa laittaa eri pusseihin myöhempää käyttöä varten. Pysyy siistimpänä homma. Kuitunauhoista kannattaa myös siistiä vanhat langat pois.

Nauha kerrallaan!
4. Lopulta jäljellä on vain peruukin ranka, eli pitsit ja kuminauhat (tämän heitän itse yleensä roskiin). Olet onnistuneesti purkanut peruukin! Itselläni menee 1-1,5h peruukin purkamisessa.

Niin kalju ja kaunis!
Sitten vähän takaisin niihin erilaisiin kuitunauhoihin. Kuten sanoin, niitä on peruukissa yleensä erilaisia kuitunauhoja:
A: Keskiympyrää ei pahemmin tarvita myöhemmässä käytössä, sillä yleensä peruukissa on vain yksi keskikohta. Olen kuitenkin aina säästänyt ne kaiken varalta.
B: Pituuskuidut ovat yleimmät mitä peruukki on syönyt. Niillä peruukkiin tulee sen pituus (vau, olen itsekin yllättynyt)
C: Otsakuidut ovat yleensä vähän tuuheampia kuin pelkät pituuskuidut, sillä peruukin otsalla ei ole mahdollisuutta änkeä yhtä montaa kerrosta kuitunauhaa kuin loppu peruukissa. Ne ovat myös selvästi lyhyempiä.
D: Täytekuituja on ommeltuna pitkin peruukin mittaa pituuskuitujen sekaan. Ne antavat peruukille enemmän volyymiä nostamalla kuituja ylöspäin.

Kuva 1: A: keskiympyrä, B: pituuskuitu, C: otsakuitu, D: täyttökuitu
Kuva 2: Kuiduilla on eri suunnat
Kuva 3 ja 4: Demontraatio kuitujen suunnista
Kuitunauhalla on aina suunta, mihin se haluaa mielummin kääntyä. Suunnalla on enemmän väliä sitten kun alat ompelemaan kuituja toiseen peruukkiin. Jos haluat saada aikaan helpomman ponnarin, ompele kuitujen suuntana kuin Kuva 3:ssa, jos taas perinteisen alaspäin suuntautuvan peruukin, ompele kuitujen suuntana kuin Kuva 4:ssä.

Keskiympyrästä voi tehdä vaikka peruukin mustekalalle!

3 kommenttia:

 1. Kiitos todella hyvistä neuvoista! Nyt tekisi itsekkin mieli muokata peruukkeja ^^ (Vahingossa muuten poistin tuon edellisen kommentin)

  VastaaPoista
 2. Mulla on suunnaton ongelma tulevan cossini ja siihen kuuluvan peruukin kanssa. Ajattelin että ehkä sinä osaisit neuvoa... Tarvitsisin siis ruskean, pitkän peruukin jonka latvat ovat tummansiniset. En ole sattunut sopivaa peruukkia löytämään, joten osaisitko sanoa, miten minun kannattaisi ruveta peruukkia värkkäämään tai värjäämään.
  (Olen siis tekemässä Wendyä kpop bändistä nimeltä Red Velvet.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ostaisin pitkän sinisen ja lyhyemmän ruskean peruukin, purkaisin ruskeasta niskassa olevat kuitunauhat pois ja ompelisin tilalle sinisiä kuitunauhoja. Samaan tapaan kuin tässä peruukissa on http://i.ebayimg.com/00/s/NzI2WDk2Nw==/z/d2IAAOxyNo9Ssuru/$_57.JPG?rt=nc

   Tietty tuolla tavalla jäisi se sininen näkymään kaulan luona ruskean alla (kuten kuvan peruukissa valkoinen kuitu), mutta jos se haittaisi, sen voisi sitten värjätä ruskeaksi esim tämän tutorialin ohjeen mukaan http://www.elisanet.fi/kraut/wig3.html

   Voi meinaan olla vaikeaa saada värjättyä ruskeaa kuitua siniseksi ilman että yrität vaalentaa ruskean latvoja ensin jollain. Ompelisin :)

   Poista