lauantai 5. heinäkuuta 2014

Tähtiä kankaalle

Aina välillä, cosplayssa tulee eteen kysymys: millä saan kuvion kankaaseen? Useimmiten olen itse painanut tai maalannut sen käsin, mutta tällä kertaa päätin kokeilla muuta.

Olin alkukesän töissä Joenvaate Palvelu nimisessä yrityksessä, joka mm painoi ja brodeerasi vaatteisiin yritysten logoja. Oma hommani oli nimenomaan painotuotteiden valmistus ja brodeerauskoneen käyttö. Siinä sitten useamman kuukauden pyöritettyäni koneita alkoi kehittyä idea hyödyntää laitteita itse. Black Rock Shooterin takki tarvitsi näes kaksi tähteä. Kaikista maailman kuvioista epäpidän eniten tähtien painamisesta. En koskaan saa niistä tasasakaraisia! Tähdet sijaitsevat siis alaselässä ja edessä vasemmalla.


Painokuvio ensin muokataan koneella (jollain itselleni tuntemattomalla ohjelmalla) painokelposeksi ja oikeaan kokoon, jonka jälkeen se printataan isolla leikkuri-tulostimella. Kone siis leikkaa värillisestä painokalvosta kyseessä olevat kuviot. Tämän jälkeen kuviosta nypitään ylimääräiset kalvot pois, jättäen jälkeensä vain tarvittavat painokuviot, eli tässä tapauksessa tähdet.


Kalvo asetellaan painettavaan kohtaan ja painetaan kuumalla (n.137c) raudalla kankaaseen. Asettelin alaselän tähden alemmas kuin ylempänä olevassa referenssi kuvassa, sillä takin huppu olisi muuten peittänyt tähden alleensa. Painon jälkeen kalvo irroitetaan ja kuvio on jäänyt kankaaseen. Uudelleen painamalla varmistetaan että kuvio on todella jäänyt kiinni kankaaseen, eikä lähde pois pesussa.Tuli niin kauniit, vaikka itse sanonkin. Ja mikä parasta, joka ikinen sakara on samaa kokoa. Painoprintti ei myöskään loista läpi nurjalle. Tätä kun sattuu joskus maalien kanssa, printtisi näkyy nurjallakin vaikka ei saisi. Koneellisesti painaminen ei ole edes kallista. Pääsin halvemmalla kuin jos olisin ostanut uuden maalin ja koittanut sillä sohia tasaisia tähtiä. Painoprintti ei myöskään leviä samaan tapaan kuin maali, eli lopputulos on paljon terävä reunaisempi kuin käsin tehtynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti