perjantai 9. elokuuta 2013

Cosplayn suomenmestaruuskisa?

Tässä päästyäni viimein tekemään Walpurgis cossiani kunnolla, alkaa syvällä mielessä heräillä pelko siitä, että missaisin Traconin pukukisaan ilmoittaumisen jälleen kerran. Viime vuonna kun se meni ohi jollain vaivaisella 10sekunnilla. Sanotaanko, että silloin suoranaisesti vatutti pahimman kerran. Olen päättänyt, että jos pääse mukaan Traconin pukukilpailuun, jätän Walpurgiksen tekemisen siihen ja teen sen valmiiksi ensivuoden Animeconiin. Tämä siitä syystä etten halua "turhaan" kuljettaa isoa cossia toiselle puolelle Suomea.


Olen miettinyt ja yrittänyt keksiä, miten pukukisojen ilmoittautumiset menevät aina täyteen hyvin nopeasti, mutta sitten itse kisassa saattaa jopa puolet ilmoittautuneista kisaajista olla perunut oman esiintymisensä? Tietenkin pitää ottaa huomioon kaikki mahdolliset sairastumiset, työt ja muut vastaavat, joille ei yksinkertaisesti voi mitään. Itse kun olen sitä ihmistyyppiä, joka aikatauluttaa tärkeät tapahtumat jo vuotta ennen ja suunnittelen miten kyseessä olevat cossit tehdään jo kuukausia ennen, joskus jopa vuotta ennen. Tilaan peruukit ja piilarit ajoissa, en 3 viikkoa ennen conia :P Tästä syystä olen pahoillani, mutta minulta ei riitä ymmärrystä niille, jotka sanovat etteivät ehtineetkään tehdä pukua valmiiksi tai aloittivat liian myöhään. Itselläni on tullut kiireitä myös pukujen kanssa, kuten viimeisin Daenerys, mutta coniin sen silti sain kuten olin luvannut (olin luvannut ehkä vähän liikaa auttavani muita, etten ehtinyt oikein omia cossejani tehdä). Preferoin silti pukujeni olevan valmiita viikkoja ennen conia siltä varalta jos joku katastrofi sattuisikin tapahtumaan.

Toinen asia mitä mietin usein, on että toimiiko oikeasti tapa miten ilmoittaudutaan? Jos kaikki ovat tasan kello 18.00 äkkiä hakkaamassa näppäimistöänsä päästääkseen kisaan mukaan, tapa tuntuu jotenkin hölmöltä. Itse muistan ajan kun Traconinkin kilpailuihin ilmoittautuminen avautui hyvissä ajoin ja pysyi avoimena melkein coniin asti. Kilpailijoita oli paljon, enkä kuullut monenkaan peruuttaneen osallistumistansa. Tietysti kun Traconista on tullut ever popular, on oletettavaa että ilmot menevät täyteen. Tämä taas aiheuttaa itselläni lisää mietivvätää. Miksi Traconista poistettiin luokat, joissa kilpailla? Oli peli-, anime-, j-rock-luokka ja monia muita. Ymmärrän toisaalta että arvioinneissa saattaisi tulla hämmennyksiä tai muita ongelmia, mutta ainakin se vähentäisi ruuhkaa. Paras vaihtoehto on tietenkin se, että ne henkilöt, jotka eivät ole ihan varmoja saavatko kilpailucossinsa valmiiksi eivät ilmoittautuisi. Se on oma mielipiteeni :P

Pienemmissä coneissa on tietenkin puolensa isoihin verrattuna kilpailemisen suhteen. Niissä ei ole yhtä paljon kävijöitä tai kilpailijoita, joten kilpailuun pääsemisen mahdollisuus on suurempi ja jopa voittoprosenttisi isompi. Itse en kuitenkaan tunne halua osallistua pienempiin kisoihin, joissa ei ole pro- ja aloittelijaluokkia erikseen, sillä tunnen kuitenkin olevani jo jonkin asteinen hyvä cossaaja. Haluan antaa pienempien kisojen olla aloittelija suuntaisia, tai tehdä niihin "ei niin prameita" cosseja antaakseni paremmin vastuksen kanssakisaajille. Tuntuu itsestäni pahalle ajatus jos kisassa olisi yksi ältsin siisti procosplay muiden ollessa aloittelijoita. En tietenkään vähättele pienempien kisojen merkitystä isojen tapahtumien varjossa. Mielestäni kisa kuin kisa on yhtä tärkeä.

Ehkä oma ratkaisuni isojen kisojen suosion noustessa ja "sunnuntaicossaajien" poistamiseen pro-luokissa, olisi Suomen Mestaruus kisat. Jos Suomessa kisataan jo EM- ja MM-kilpailujen edustajien paikasta, niin miksei Suomessa ole omaa SM-kisaa (voin tietenkin olla väärässä ja jos tälläinen kisa on jo olemassa, niin korjatkaa). SM-kisa voisi olla hyvinkin ranking-järjestelmällä toimiva tapahtuma, johon voisi osallistua jos on jo voittanut useammissa kisoissa tietyn määrän tai prosentuaalisen summan palkintosijoja. Ranking-järjestelmä toimisi tiettyjen sovittujen normien mukaan, jotka kyseessänolevissa kisoissa, jotka näitä sääntöjä käyttäisivät, olisivat osa järjestelmää.

Esim: Kisa 1 ja Kisa 2 käyttävät samaa sääntöjärjestelmää keskenänsä, ja Kisa 3 käyttää conin järjestäjien omaa kehittämää sääntöjärjestelmää. Kisoissa 1 ja 2 palkinnoille päässeet pääsisivät ranking-järjestelmään mukaan, kun taas Kisa 3 olisi aloittelijaystävällisempi ja vapaampi kilpailu.

Suomen cosplayskene on vielä suhteessa muihin skeneihin verrattuna nuori ja vähemmän järjestelmällinen, mutta olen varma, että se tulee vielä muuttumaan yhtenäisemmäksi vuosien mennessä eteenpäin. Samalla itse käsitys cosplaysta ja kisaamisesta tulee muuttumaan uusien harrastajien tullessa mukaan vanhempien suunnatessaan kiinnostuksensa muihin asioihin. Jäänkin innolla katsomaan mihin kaikki lähtee suuntautumaan.

2 kommenttia:

  1. Entä jos pikku kisoihin menisikin jollain super-cool-awesom-puvulla? Voisikohan se kenties puskea muitakin noissa kisoissa kisaavia tekemään parempia pukuja? Niin myös pienet kisat voisivat kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin voi toki tehdä. Itse vain jos olisin sellaisessa kisassa aloittelijana, pitäisin kyseistä kisaajaa show-off:aajana tai henkilönä joka hakee helppoa voittoa :)

      Poista